Remedii naturale împotriva paraziților intestinali
Paraziții intestinali apar pe fondul unei alimentații incorecte, care creează mediul propice apariției și dezvoltării lor. Dacă nu este tratată la timp, această problemă poate afecta grav starea de sănătate a persoanelor afectate.
Paraziții intestinali afectează atât adulți cât mai ales copii, iar cei mai frecvenți sunt: Lambliaza (Giardoza); Oxiuraza (Enterobiaza); Ascaridioza (Limbricii); Echinococoza (Hidatidoza sau Chistul Hidatic); Teniaza (Panglica); Trichineloza (Trichinella spiralis); Ankylostoma duodenale etc. La acestea se adaugă, dar cu o incidență mult mai scăzută, și alte parazitoze: toxoplasmoza, toxocaroza, himenolepidoza etc.
Paraziții intestinali pot supraviețui în tractul digestiv ani de zile fără să cauzeze vreun simptom.
Paraziții intestinali pot supraviețui în tractul digestiv ani de zile fără să cauzeze vreun simptom.
Printre simptomele comune se află: durere abdominală; diaree; constipație; stări de vomă; stări de greață; balonare și gaze intestinale; dizenterie (eliminarea scaunelor cu sânge și mucus); mancărimi anale; dureri de stomac; oboseală și somnolență; pierderea în greutate; eliminarea paraziților cu materia fecală; lipsa poftei de mâncare; alergii la alimente sau sensibilitate; anemie; carența de fier.
Simptome specifice copiilor: apariția unor vezicule în interiorul buzei inferioare; neliniște in timpul nopții; scrașnirea dinților în timpul nopții; cearcăne; hiperactivitate; durere de cap, sensibilitate la lumină, convulsii ale pleoapelor; sângerare gingivală, nazală, rectală; mancărimi anale, inflamația vaginului la fete.
Simptome specifice copiilor: apariția unor vezicule în interiorul buzei inferioare; neliniște in timpul nopții; scrașnirea dinților în timpul nopții; cearcăne; hiperactivitate; durere de cap, sensibilitate la lumină, convulsii ale pleoapelor; sângerare gingivală, nazală, rectală; mancărimi anale, inflamația vaginului la fete.
Printre remediile naturale de combatere a paraziților intestinali este produsul ayurvedic NIKVORM.
NIKVORM este un remediu natural obținut din plante, selecționate pe baza experienței de secole a specialiștilor din India (medicina tradițională Ayurveda) conceput pentru eliminarea paraziților intestinali și menținerea sănătății sistemului digestiv. Medicamentele ayurvedice elimină cauzele îmbolnăvirii și vindecă persoana bolnavă fără a avea efecte adverse.
Proprietăți ale plantelor ce intră în compoziția produsului
Terminalia chebula Retz. (Fam. Combretaceae)
Arbore sacru în spațiul euro-asiatic, “King of Medicines” în Tibet și una dintre cele mai importante plante în medicina Ayurvedica. Răspândit în flora spontană din Pakistan, Nepal, China, India, Singapore sau Malayezia este cultivat din ce în ce mai mult în ultima vreme, pe măsura interesului crescând al medicinei “oficiale”.
În scop medicinal și alimentar se întrebuințează îndeosebi fructele (rar rădăcinile și scoarța), în toate stadiile de maturitate, din care se folosește mai ales pericarpul și pulpa, fie ca atare, fie după uscare, sub formă de pudră, infuzie sau extract, atât intern cât și prin aplicații externe.
Câteva zeci de componente cunoscute, din care unele unice în regnul vegetal și alte cel puțin pe-atâtea insuficient studiate, conferă statutul privilegiat de “panaceu”, capabil să intervină favorabil într-o mulțime de afecțiuni interesând toate aparatele și sistemele organismului, precum și relațiile acestuia cu mediul. De actualitate sunt acțiunea antimutagenică/anticarcinogenică (de inhibare a creșterii si multiplicării unor surse canceroase sub acțiunea compușilor fenolici de tipul acizilor cheltuielnic, tanic, chimic, ahikimic, triacontanoic, elagic) și cea antivirală pe o gama larga de agenți patogeni, față de care asigură protecție epitelială (virusul gripei A) sau le inhibă, replicarea (HSV, CMV sau HIV – 1), contribuind astfel la stagnarea și ameliorarea unor forme de herpes, a unor boli cu transmitere sexuala și chiar a bolii secolului – SIDA – produsul LIVZON (marea promisiune a ultimilor ani). Folosită singură sau în zeci de formulări (printre care și Triphala, poate cel mai cunoscut important medicament ayurvedic pe segmentul anna-vaha/digestie), Haritaki se adresează efectiv sistemului digestiv, pe care il monitorizează pe toate segmentele (de la asigurarea integrității mucoaselor cavității bucale și a preîntâmpinării formării cariilor și până la funcționarea colonului prin stimularea peristaltismului și refacerea țesuturilor afectate de hemoroizi, fistule, prolaps și alte boli ano-rectale). Mecanismele de acțiune sunt diverse și țin deopotrivă de prezența anumitor substanțe biologic active și de segmentul pe care acționează acestea: creste apetitul și ajută digestia prin creșterea secreției enzimelor digestive, reface consistența normală a scaunului atât în caz de diaree/dizenterie cronica (prin conținutul ridicat de gallotaninuri, 30-45%), cât și în constipație (prin unele principii active cu efect laxativ- antrachinonice si senozidice), micșorează riscul apariției și atenuează formele de manifestare ale ulcerului duodenal (prin reducerea agresivității factorilor de stres, stimularea activității secretorii a glandei Brunner, eliminarea agentului patogen – Helicobacter pylori – reducerea inflamațiilor și cicatrizarea mucoaselor afectate), curăță sângele și intestinele de reziduurile metabolice, reduce flatulența, stimulează peristaltismul și ajuta la eliminarea completa a bolului fecal (putând fi utilizat drept laxativ blând vreme îndelungată, fără efecte secundare, în dispepsii sau înainte și după intervenții chirurgicale), neutralizează paraziții intestinali (inclusiv ameobe) și, în general, purifică toate canalele organismului. Nu se recomanda în caz de sarcină și alăptare. În afara acestor stări fiziologice, femeile pot folosi cu încredere planta pe toata perioada ciclului menstrual (reduce inflamațiile uterine si menstrele abundente, atenuând totodată durerea, combate Candida albicans si reduce scurgerile vaginale purulente).
Saussurea lappa (Decne) – Fam Compositae/Asteraceae
Specie de bază din sistemul medical indian Siddha, pentru care boala nu poate fi abordată decât holistic, acordând aceeași atenție trupului și mintii, prevenirii și tratării. Relativ rară, întâlnită pe un areal restrâns, în zona munților Himalaya și în regiunea Kashmir.
Rădăcinile conțin saussurea-lactone (20-25%), rezine (6%), un ulei esențial cu miros caracteristic, pătrunzător (0.3-1.5%), nitrat de potasiu (cu efect diuretic și afrodiziac), carbohidrați de tip amidon, aminoacizi-sesquiterpene, etc și se folosesc sub formă de pudră, decoct sau ulei volatil. Prezenta inulinei intr-o proporție deloc neglijabilă de 18%, conferă plantei efecte probiotice redutabile și o eficiență sporită în domeniul terapiei sistemului digestiv (stimulează digestia și pofta de mâncare, determină creșterea populației și functionalității bacteriilor intestinale utile și elimină populațiile bacteriene patogene și indezirabile, inhibă procesele fermentative din intestin și determină resorbția gazelor formate, alinând durerile și eliminand flatulența și colicile gastro-intestinale). Puternica acțiune antibacteriană (stafilococi, streptococi, Shigella) și antihelmintica (pe o serie de endoparaziți greu de controlat chiar și prin puternice medicamente de sinteză: Schistosoma-Bilharzia. Rezultate promițătoare în terapia modernă a unor forme de cancer din arealul digestiv: abdominal, hepatic, splenic, ano-rectal.
Embelia robusta – Fam. Myrsinaceae
Conține embelin si saruri ale acestuia (acid embelic si embelat de amoniu) a caror actiune tenicida, ascaricida si anti-giardia este confirmata stiintific si constatata usor prin eliminarea parazitilor in primele 6-24 ore de la administrarea in doza unica, seara inainte de culcare, a 0.5-1 g pudra din fructe. Efectul este bland si se manifesta pe fondul imbunatatirii generale a climatului digestiv (inhibarea proceselor fermentative, resorbtia gazelor, reducerea crampelor abdominale si a frecventei scaunelor moi sau, din contra, a usurarii eliminarii bolului fecal in cazul constipatiei – simptome comune prezentei endoparazitilor).
Butea monosperma – Fam. Fabaceae/Leguminosae
Arbore sacru, folosit in ritualurile sacrificiale din India unde, de altfel, este si raspandit cu deosebita generozitate. Cunoscuta sub numele de Palasa sau de Kamalasana, Butea este nelipsita din toate sistemele medicale asiatice stravechi care ii recunosc si ii apreciaza si ii valorifica virtutile terapeutice , cele deja cunoscute si reconfirmate, dar si altele noi, rod al cercetarii medicale contemporane. Directia de utilizare prioritare sunt focalizate pe sfera genito-urinara masculina (impotenta, oligospermie, lipsa libidoului, gonoree) sau feminina (tulburari de ciclu – dismenoree, menoragie; hemoragii puerperale; leucoree, provoaca sterilitate temporara prin impiedicarea ovulatieisi a implantarii), si, mai ales, pe segmentul digestiv pe care-l influenteaza in diverse moduri: stimuleaza pofta de mancare si normalizeaza digestia; actioneaza ca tampon in cazul hiperaciditatii gastrice, reducand iritarea mucoaselor si riscul aparitiei fenomenelor ulcerogene; stimuleaza activitatea ficatului si-l protejeaza de agresiunile toxice, de natura virala si de procesele carcinogenetice, resoarbe gazele intestinale si impiedica eliminarea lor frecventa si necontrolata; reduce numarul scaunelor si le reface consistenta in cazul diareii si a dizenteriei sau, din contra, stimuleaza absorbtia apei in intestinul gros si motilitatea colonului, inlaturand astfel coprostaza; reduce dilatatiile varicoase ale venelor ano-rectale prin micsorarea viscozitatii sangelui, redarea elasticitatii peretilor, strangerea tesuturilor si oprirea sangerarilor; inlatura contractiile dureroase ale sfincterului anal. Sub actiunea palasoninului, compus aminat din seminte, a flavonoidelor de tip butrin, isobutrin, butein, leucocinidinei din scoarta tulpinei, viermii intestinali precum Giardia, Filaria, Oxiuri) sunt distrusi si eliminati, in timp ce pt Ascarizi (limbrici) mecanismul de actiune este indirect , prin schimbarea chimismului mediului in care se dezvolta (inhibarea absorbtiei glucozei si scaderea cantitatii de glicogen). Nu intamplator Pippali rasayana – important medicament ayurvedicantigiardia – are ca ingredient principal tocmai aceasta specie, iar folosirea milenara a semintelor plantei in hrana cailor pur-sange arabi este elementul anecdotic care-I confirma efectul tonic si antihelmintic. Apreciat drept sigur pentru administrare chiar si la copii.
Mallotus philippinensis – Fam. Euphorbiaceae
Arbore comun in zonele tropicale ale Indiei, ale carui fructe sunt foarte apreciate pentru multiplele lor virtuti terapeutice, demonstrate in conditii de maxima siguranta la administrare (doze recomandate la administrare 1.5-3.0 g pulbere/zi la copii mai mari de 3 ani, respectiv de 10g la adulti). Contine cca 80% rezine de culoare rosie bruna, ulei gras cu 60% acid kamlolenic, taninuri, acizi citric si oxalic, malotoxin precum si 10-20% derivati ai fluoroglucinolului (pigmentul rosu rottlerina si unul galben – izorottlerina), compusi bioactivi specifici, pe seama carora sunt puse o serie de actiuni vizand eliminarea toxinelor din organism, reducerea fenomenelor fermentative intestinale, distrugerea unor virusuri (herpetic), spirochete (sifilis), bacterii si fungii (Bacillus subtilis, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhi, Klebsiella pneumoniae, Escheria Coli), scindarea si eliminarea pietrelor de la rinichi si de la vezica biliara, inhibarea dezvoltarii anarhice a celulelor (patologie canceroasa, indeosebi la nivel abdominal, sarcoame), distrugerea parazitilor externi (scabie)si interni (tenie, ascarizi, botriocefali, cestode, viermi din regiunea colonului descendent si a rectului). Prezenta taninurilor explica, pe de o parte efectul digestiv la administrarea interna si pe cel stiptic la aplicatiile externe. In functie de doza, actioneaza ca laxativ sau purgativ, odata cu eliminarea materiilor fecale fiind antrenati si parazitii interni distrusi prin mecanisme biochimice. De retinut efectul dublu tenifug-catarctic al derivatilor fluoroglucinici, ceea ce face administrarea mai facila, fara asocierea cu un purgativ.